SKAS

SOOME KEELE JA KULTUURI AINESELTS

kolmapäev, aprill 21

Vappu-perinteitä

01.05. VAPPU!!!!!!!!!!!

3 kommentaari:

  • Kell 4/21/2010 7:56 PM, Anonymous Noora ütles ...

    Suomessa perinteiseen vappuun kuuluvat sima, tippaleivät ja munkit sekä tietenkin ilmapallot, serpentiini, vappuhuiskat ja muut hassutteluvälineet!

    Sima on perinteinen juoma, joka valmistetaan sokerista, sitruunasta, hiivasta ja vedestä. Sen valmistamiseen kannattaa varata aikaa vähintään viikko.
    Lisää voitte lukea wikipediasta:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Sima

    Itse tein simaa eilen tällä reseptillä (Suomessa fariinisokerin pakkauksessa on resepti myös, mutta täällä Virossa sitä ei ollut..):
    8l vettä
    5dl fariinisokeria
    6dl sokeria
    1/4tl hiivaa
    2 sitruunaa

    Keitä pari litraa vettä ja kaada ne sokerien päälle ämpäriin. Lisää loput vedet kylmänä sekä viipaleiksi leikatut sitruunat ja hiiva. Anna juoman olla huoneenlämmössä ämpärissä yksi vuorokausi. Seuraavana päivänä pullota sima (ilman sitruunoita). Laita jokaiseen pulloon muutama rusina sekä noin teelusikallinen sokeria. Sulje pullot ja laita jääkaappiin (tai johonkin viileään kohtaan). Sima on valmis juotavaksi noin viikon kuluttua, kun rusinat on nousseet pullon pohjalta pintaan.

     
  • Kell 4/21/2010 8:06 PM, Anonymous Noora ütles ...

    Tippaleivistä voitte lukea lisää myös wikipediasta, siellä on myös linkki reseptiin:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Tippaleip%C3%A4

    Tippaleivät on siis sellaisia möykkyjä, jotka valmistetaan löysähköstä taikinasta uppopaistamalla. Hyvä niksi on esimerkiksi käyttää tyhjää, puhdasta, ketsuppipulloa pursottimena!

     
  • Kell 4/27/2010 10:16 PM, Blogger Anniina ütles ...

    Hei, tässä minun vapputunnelmia!

    Tärkeintä vappuna on, että siitä alkaa kevät, ja vaikka vappuna on aina kylmä, aurinko paistaa päivällä hetken niin nätisti, että siitä tulee hyvä mieli ja ihmiset lähtevät kevätvaatteissa kaupungille ja puistoihin istumaan. Vesilammikot ovat juuri sulaneet ja nurmikot alkavat olla kuivia. Isä jännittää, ehtivätkö jäät lähteä kotilammesta ennen vappua vai vasta sen jälkeen. Kaupungilla on myyntikojuja ja lapset haluavat vappupallon.

    Lapsena suurin murhe olikin se, kun vappupallon naru pääsi aina jotenkin irti. Vaikka se sidottiin vetoketjun lenkkiin, se irtosi jossain vaiheessa kuitenkin ja pallo karkasi ilmapallojen taivaaseen. Serpentiiniä oli joka paikassa ja sen avaaminen rullasta oli hauskaa. Kun ihan pienenä lapsena tärkeintä oli se vappupallo niin vähän vanhemapana oli tapana virittää serpentiiniä autotien yli niin, että serpentiini jäi ohiajavan auton antenniin.

    Teineille vappu on ensimmäinen kunnon pussikaljajuhla. Jyväskylässä kaikki menevät aattoillaksi ja yöksi Harjulle - niin kuin Tartossa Toomemäelle. Eikä sitten tarvitse olla paljon muuta ohjelmaa kuin se vappu. Minä join Ofeliaa.

    Vapun virallisiin ohjelmiin kuuluvat kommunistien marssit ja ammattiyhdistysliikkeiden suurten pomojen juhlapuheet. Mummin mielestä vappuna pitää pitää ylioppilaslakkia, koska muuten näyttää siltä, ettei ole päässyt ylioppilaaksi. Ja mummia hävettää se etten minä ole päässyt ;) ;)

    Kertokaa muutkin vappumuistoja ja perinteitä!

     

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht